Soluțiile de infrastructură hiperconvergentă câștigă tot mai mult teren în industria IT

Veniturile din vânzarea de soluții de infrastructură hiperconvergentă au ajuns, la nivel global, în primul trimestru din 2019, la 1,8 miliarde de dolari și la o cotă de piață de aproape 50% din piața sistemelor integrate, arată un studiu publicat la sfârșitul lunii iunie de International Data Corporation (IDC).

Potrivit IDC, vânzările de soluții pentru infrastructuri hiperconvergente au crescut anual cu peste 46%. În primul trimestru din 2014, vânzările de HCI erau estimate, la nivel global, la 600 de milioane de dolari, iar în T1 2019 cifra s-a triplat.

Cu ce provocări se confruntă companiile?

Soluțiile de infrastructură hiperconvergentă câștigă tot mai mult teren pe fondul maturizării tehnologiilor IT, a nevoii de procesare și stocare a unui volum tot mai mare de date, dar și de reducere a numărului de echipamente gestionate dintr-o consolă de administrare unificată.

Simpla adaptare a bugetelor pentru a ține pasul cu polivalența proceselor IT nu este însă o soluție pe termen lung deoarece departamentele IT din companii trebuie să reducă numărul de echipamente pe care trebuie să le gestioneze. O parte din reducerea complexității IT se poate realiza cu aplicatii în cloud, prin automatizare, în timp ce alta variantă ar fi sistemele performante “on premise”– cel mai bun exemplu fiind soluțiile pentru infrastructuri hiperconvergente.

“Soluțiile HCI permit IT-ului să înlocuiască treptat sistemele de calcul din DataCenter, bazate pe arhitectura tradițională formată din servere, storage, networking și virtualizare. Aceasta segregare a infrastructurii prezintă adesea bariere în reînnoirea si adaptarea la noile tehnologii, adăugând complexitate fiecărei etape, de la procesul de achiziție și mentenanță de la diferiți vendori, până la implementare și administrare.

Noua abordare este de a trata într-un mod integrat aceste tehnologii în vederea simplificării infrastructurii și reducerii costurilor pe termen mediu și lung. În plus, oferă scalabiltate facilă prin adaugarea și detectarea automată a noilor noduri de calcul respectiv stocare, fără degradarea în timp a performanței, implementarea fiind redusă de la săptămâni sau zile la câteva ore sau chiar minute”, explică Lucian Ștei, Presales Consultant BRINEL.

 

Care sunt avantajele HyperConverged Infrastructure?

 

HCI reduce complexitatea centrelor de date, rezultând o creștere a eficienței și a productivității la toate nivelurile companiei, în principal prin optimizarea livrării aplicațiilor mai mult sau mai puțin critice.

HyperConverged Infrastructure reprezintă o platformă de tip all-in-one. Aceasta se bazează în principal pe ideea plug-and-play: Sistemul este preconfigurat în facilitățile de producție ale vendorului, livrat, conectat la rețeaua de energie și odată provizionat conform nevoilor, infrastructura rulează prin intermediul mașinilor virtuale la nivelul hipervizorului. Infrastructura Hardware este ca un pool de resurse partajate pentru mașinile virtuale pe care rulează aplicațiile. Sistemele hiperconvergente funcționează, în principiu, ca un serviciu cloud: la nivel abstract, sunt oferite aplicații care rulează pe servere virtuale, iar soluția hardware în fundal nu este nici vizibilă, nici importantă pentru utilizator. Dar, cu HCI - spre deosebire de furnizorii de cloud - companiile beneficiază de avantajul că datele lor se află în aceeași locație.

Structura echipei IT se modifică odată cu adoptarea unei infrastructuri hiperconvergente. Un centru de date tradițional este sau era caracterizat prin mai multe soluții independente, activitățile de procesare date, conectivitate rețea, de stocare sunt sau erau toate gestionate separat - între diverși experți IT - fiecare activitate avand personalul său de specialitate.

Cu HCI, totul rulează conectat prin aceeași interfață personalul IT trebuie să se ocupe de infrastructură în ansamblu, mai degrabă decât să se ocupe exclusiv de aspecte parțiale. Prin urmare acest lucru înseamnă, că cerințele personalului departamentului IT se vor diminua.

Prin reducerea numărului de personal administrativ, prin implementarea mai rapidă și prin extinderea sau scalabilitatea mai ușoară, HCI reduce costurile prin comparație cu un sistem tradițional.

Acest lucru este posibil deoarece hiperconvergența se bazează pe ideea unui SDDC (centru de date definit de software). Utilizarea hardware-ului se estompează în fundal și toate componentele necesare sunt furnizate și gestionate de software, resursele pot fi mai ușor configurate oferind totodată și portabilitate ridicată. Software-ul de management oferă administratorilor oportunitatea de a controla puterea de calcul și de a gestiona stocarea datelor în mediul virtual, personalizat, conform cerințelor de livrare ale diverselor aplicații.

Sistemele hiperconvergente, prin distribuirea datelor și resurselor pe mai multe noduri, au mult mai puțin timp de nefuncționare (indiferent dacă este o nefuncționare planificată pentru efectuarea mentenanței sau din cauza unei erori sau defectării unui nod) decât sistemele tradiționale. În plus, procesele necesare pentru backup și restaurare sunt deja instalate și automatizate, extinderea sau reînnoirea infrastructurii realizându-se făra oprirea serviciilor.

Există, de asemenea, mai puține costuri de operare, deoarece procesul economisește energie, având asigurat suportul pentru incidente cu un singur punct de contact, de obicei acesta fiind furnizorul sau vendorul soluției.

Cerințele privind spațiul și energia sunt reduse la minimum, sistemele hiperconvergente sunt construite având amprenta la sol incomparabil mai redusă față de infrastructura tradițională de calcul motiv pentru care aceste sisteme sunt considerate a fi ecologice – proiectate și concepute pe principiul Green IT.

BRINEL oferă soluții de la cei mai mari vendori de pe piața HCI

BRINEL oferă Soluții de Hipeconvergență de la vendorii consacrați, având parteneriate de un nivel ridicat de competențe pe cele mai noi tehnologii: Simplivity de la HPE, VxRail de la DellEmc sau HyperFlex de la Cisco.

Expertiza Brinel constă în competențe pe tehnologii HCI și Cloud (privat și hybrid), oferind servicii de Analiză şi Auditarea Infrastructurii, Dimensionare, Design, Instalare configurare echipamente (corelată cu strategia de migrare); Administrarea Infrastructurii de Servere (on-site și remote); Intervenție pe diverse niveluri de SLA (autorizat vendor), Help Desk/Support 24/7.

BRINEL a implementat deja, cu succes, 7 proiecte de Hipeconvergență care încorporează tehnologiile enumerate mai sus.

Viitorul este al infrastructurilor hiperconvergente

Companiile moderne se bazează din ce în ce mai mult pe mobilitate și digitalizare, iar viteza și agilitatea IT-ului sunt esențiale.

HCI a reprezentat un progres important în IT și continuă să inspire inovația. Viitorul este al Sistemelor Integrate, al infrastructurilor hiperconvergente, având ca scop adoptarea rapidă a mediilor de tip cloud privat (din centrele de date), bazate pe o  infrastructură sigură, preconfigurată, scalabilă, ușor de implementat și administrat, fără degradarea performanței în timp și permițând automatizarea serviciilor IT.

 

Hyperconvergenta este un pas important din transformarea digitala.

Contacteaza-ne ca sa vezi in ce etapa a procesului de digitalizare te afli. 

Intreaba Specialistul